Kun je een verhaal vertellen over dat wat je niet weet? Die vraag bekroop mij steeds vaker tijdens het ontstaan van Vluchthaven, de roman die ik schreef naar aanleiding van het overlijden van mijn stiefgrootvader, die als zoon van een KNIL-militair een belangrijk deel van zijn jeugd in een jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië doorbracht. Over dat deel van onze geschiedenis leerde ik op school maar weinig. Daar mag verandering in komen, betoog in een essay voor Brainwash. Lees het stuk hier. Bekijk hier ook de andere artikelen die ik voor dit platform schreef.
Gerelateerde posts:
IP | vakblad voor informatieprofessionals · Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is voor veel Nederlanders een bekende organisatie, maar hoeveel mensen weten dat deze vereniging beschikking heeft over een eigen bibliotheek? Denk daarbij aan meer dan een fysieke en digitale collectie: bibliothecarissen Mariska van Aanholt en Colinda van der Molen staan de hele organisatie bij bij informatievraagstukken.
LKCA · Cultuurkrant · Muzieklessen voor jonge vluchtelingen, versterking van de amateurkunst
Hoe stem je muzieklessen af op de behoeften van jonge vluchtelingen? Daarover interviewde ik onderzoekers Corinne van Beilen en Liesbeth Betten voor de Cultuurkrant van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Ook ging ik in gesprek met Piet Roorda, specialist cultuurparticipatie bij LKCA, die samen met een werkgroep onderzoek deed naar versterking van de amateurkunst.
Poëziekrant · Het komt goed · De mooiste gedichten over geluk
Geluk – is dat woord niet veel te groot om in één gedichtenbundeling te vatten? Elisabeth Lockhorn deed met Het komt goed. De mooiste gedichten over geluk toch een moedige poging, en nam in haar bloemlezing auteurs uit binnen- en buitenland op. De conclusie: hun geluk vinden dichters vooral in voedsel, goed gezelschap en de natuur.