Kun je een verhaal vertellen over dat wat je niet weet? Die vraag bekroop mij steeds vaker tijdens het ontstaan van Vluchthaven, de roman die ik schreef naar aanleiding van het overlijden van mijn stiefgrootvader, die als zoon van een KNIL-militair een belangrijk deel van zijn jeugd in een jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië doorbracht. Over dat deel van onze geschiedenis leerde ik op school maar weinig. Daar mag verandering in komen, betoog in een essay voor Brainwash. Lees het stuk hier. Bekijk hier ook de andere artikelen die ik voor dit platform schreef.

Gerelateerde posts:

AVROTROS · Nu te Zien! · Glas als ijsbreker
In de nieuwe aflevering van Nu te Zien! gaat directeur Marieke Uildriks langs bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, waar de tentoonstelling Glas als ijsbreker te zien is. In deze expositie leer je glazen kennen die bijzonder zijn door hun gebruik: het is niet meteen duidelijk hoe je eruit moet drinken. Dat leidt tot hilarische – en vaak verbroederende – taferelen. Ik schreef het script voor deze aflevering.

Querido · Wij zijn uitgeweken
In november 2022 verschijnt mijn debuutbundel Wij zijn uitgeweken bij uitgeverij Querido. Het is een bundel over het machtsspel dat in iedere verbintenis sluipt: tussen kind en ouder, tussen vrienden en tussen geliefden. Over wie we waren en wie we worden, over wie wegkruipt en wie de overhand neemt, en hoe we elkaar in die strijd niet uit het oog mogen verliezen.

DW B · Hans Depelchin · Spanriem
In zijn debuutbundel Spanriem neemt Hans Depelchin de lezer overtuigend mee op een reis naar de ware liefde om mee samen te komen, gedreven door de wens om één mens te worden en daarmee voorgoed verlost te zijn van de eenzaamheid. Ik recenseerde de bundel voor DW B.