Twee jaar lang was Maud Vanhauwaert stadsdichter van Antwerpen. Het prachtig vormgegeven Het stad in mij doet verslag van de projecten die ze in die periode uitvoerde. Zij deed in opdracht of uit eigen beweging, alleen of in samenwerking, met veel of weinig publiek, maar altijd met de stad Antwerpen als achtergrond. Voor De Reactor nam ik dit veelkantige overzicht onder de loep. Deze recensie was ook onderdeel van Berichten van de Literatuurkritiek, de prikkelende nieuwsbrieven die De Reactor in het najaar van 2020 verzond ter digitale vervanging van de Dag van de Literatuurkritiek, de jaarlijkse nascholingsdag voor docenten Nederlands. De bespreking werd geselecteerd ‘omdat de recensent een prikkelende, spannende en inspirerende verkenning geeft van dichterschap en poëzie’. Je leest ‘m hier. Bekijk hier ook de andere artikelen die ik voor dit platform schreef.

Gerelateerde posts:

IP | vakblad voor informatieprofessionals · Stiekeme leeswijzers
Allerlei symbolen en aantekeningen die in de kantlijnen van eeuwenoude gedrukte boeken te vinden zijn, kunnen ons veel vertellen over hoe boeken in die tijd werden gebruikt en gewaardeerd. Andrea van Leerdam deed er jarenlang onderzoek naar, en won er de Victorine van Schaickprijs mee. Ik interviewde haar voor IP | vakblad voor informatieprofessionals.

LKCA · Cultuurkrant · Segni Bernardina, ZID Theater
Segni Bernardina vervult een sleutelrol in het culturele leven van Bonaire, onder meer als oprichter van The Creative World, waar kinderen hun innerlijke creatieveling mogen ontplooien. Ik interviewde hem voor de Cultuurkrant van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Ook ging ik in gesprek met de directeur van het Amsterdamse ZID Theater over hun lokale aanpak.

Boekman · European Cultural Foundation · How Libraries Thrive
Welke publieke functies vervult de openbare bibliotheek vandaag de dag? Daarvan geeft How Libraries Thrive – A Guide for Librarians… and Everyone Else in Europe een inzichtelijk beeld. In deze inspiratiegids wordt de bibliotheek als een van de laatste gratis toegankelijke openbare plekken in de publieke ruimte gevierd. Ik recenseerde de bundel voor Boekman.