We leven in een handboekencultuur: wanneer we iets niet begrijpen, slaan we er maar al te graag een gids op na die ons uitlegt wat we willen weten. In de tweede helft van 2020 signaleerden verschillende poëzieliefhebbers dat aan zo’n handleiding ook voor gedichten blijkbaar behoefte is: toen verschenen Van kop tot teen van Jeroen Dera en Charlotte Van den Broeck, Dit gaat niet over grasmaaien van Ellen Deckwitz en Zelf gedichten lezen van Gerbert Faure, Jan de Jong en Bas Jongenelen. Wat onderscheidt deze bundels van elkaar en wat verbindt ze juist? Ik onderzocht het voor De Reactor. Lees het essay hier. Bekijk hier ook de andere artikelen die ik voor dit platform schreef.

Gerelateerde posts:

Museum Panorama Mesdag · Ulrike Heydenreich · Verlangen naar de verte
De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor panoramische berglandschappen. Ze vangt vergezichten in tekeningen en objecten, in collages of met vouwtechnieken, soms allemaal tegelijk. Hierbij wisselt zij telkens tussen verschillende dimensies. Vanaf 1 april is haar werk te zien bij Museum Panorama Mesdag.

DW B · Cees Nooteboom · Zo worden jaren tijd
Eindelijk, op zijn 89e, komen alle gedichten van Cees Nooteboom samen in de bundeling Zo worden jaren tijd. Een noodzaak voor wie de terugkerende elementen in zijn poëzie in optimale vorm wil bestuderen: van het nauwkeurige waarnemen tot de worsteling met de dood. Ik besprak het boek voor DW B.

Poëziekrant · Gedichten over warm wonen
In het nieuwste nummer van Poëziekrant zijn nieuwe gedichten van mij te vinden. Het is een zesluik met als titel Nul op de meter, dat verhaalt over de zoektocht naar een zo duurzaam mogelijk huis, en wat er gebeurt wanneer je je in die queeste verliest.