Voordracht 75 jaar vrijheid Delft Foto: Roy Boersema

75 jaar vrijheid · Dodenherdenking Delft · Openingsgedicht

De herdenkingsdagen 4 en 5 mei winnen voor mij met het jaar aan betekenis. Dit jaar is extra betekenisvol: 75 jaar bevrijding vieren we in ingeperkte vrijheid, die ons op kleine schaal doet beseffen wat het betekent niet te mogen gaan en staan waar je wilt, niet te kunnen samenzijn met de mensen van wie je houdt. De herdenking van dit jaar is een oefening in inlevingsvermogen.

Dit jaar had ik de eer de Delftse Dodenherdenking te openen met een gedicht over mijn Indische grootvader, aan wie ik jaarlijks mijn twee minuten stilte wijd. De hele digitale Dodenherdenking is hier terug te zien. Bekijk hier ook de andere projecten die ik in en voor Delft uitvoerde.

Een deel van het gedicht werd ook voorgelezen bij De Taalstaat op NPO Radio 1 op 15 augustus 2020, de dag waarop we stilstonden bij 75 jaar vrijheid in Nederlands-Indië. Luister het hier terug.