Wanneer stop je met grasduinen in die eindeloze lijsten met bronnen die naar aanleiding van je zoekacties zijn komen bovendrijven? Die vraag herkennen Rens van de Schoot, Jan de Boer, Felix Weijdema en Bianca Kramer. Al in 2019 oogstten zij lof met ASReview, afkorting voor Active learning for Systematic Reviewing, waarvoor zij een Victorine wonnen. Met deze open source-tool, gebaseerd op machine learning, maakten zij het mogelijk om in reusachtige datasets snel relevante papers te vinden. Hoe staat het er anno 2021 mee? Ik vroeg het aan hen voor IP | vakblad voor informatieprofessionals. Bekijk het nieuwe nummer hier. Lees hier ook de andere artikelen die ik voor IP schreef.
Gerelateerde posts:
IP | vakblad voor informatieprofessionals · TU Delft, Gelders Archief en Groninger Archieven
Metershoge boekenkasten, passen die nog wel in onze huidige informatiesamenleving? Bij de TU Delft wordt dat onderzocht met de Collection Wall. Ik interviewde projectleider Alice Bodanzky erover voor IP | vakblad voor informatieprofessionals. Ook ging ik in gesprek met Petra Links en Roomyla Choenni, de nieuwe directeuren van het Gelders Archief en de Groninger Archieven.
DW B · Jeroen van Rooij · Pioniers
Kun je een roman schrijven waarin nauwelijks iets spannends gebeurt? Met zijn nieuwste roman bewijst Jeroen van Rooij van wel. Pioniers is een ode aan de bijzonderheid van het alledaagse, en vraagt tegelijkertijd aandacht voor de tijdelijkheid van ons bestaan. Ik recenseerde de roman voor DW B.
Muiderslot · Ontwikkelingen in educatie
Hoe breng je het veelkantige verhaal van het Muiderslot goed voor het voetlicht bij schoolklassen? Daarin maakte het museumkasteel de afgelopen jaren een flinke transformatie door. Met interactieve rondleidingen en opdrachten, aansluitend bij de grote vraagstukken van nu, leren zij het gebouw en haar verhalen nog beter kennen. Ik interviewde Irma Enklaar, hoofd Publiek bij het Muiderslot, over deze ontwikkeling.