Openbare bibliotheken organiseren vele duizenden activiteiten per jaar – en dat mag iedereen weten. Samen met de Koninklijke Bibliotheek maakte ik daarom een on- en offline publicatie die de breedheid van al die activiteiten onder de aandacht brengt. Meer informatie en de publicatie vind je hier.

Gerelateerde posts:

Stichting Pica · Programmalijn Digitaal burgerschap
In 2021 start een nieuw initiatief dat wil bijdragen aan het dichten van de kloof in de digitale samenleving. Vanaf 1 januari wordt de programmalijn Digitaal burgerschap van Stichting Pica ingericht, een samenwerking tussen KB, SPN en bibliotheken. Deze programmalijn heeft tot doel burgers – jong en oud – een gelijke kans te bieden om zich kritisch, gelijkwaardig en creatief te manifesteren in de digitaliserende wereld, en om bibliotheken zo toe te rusten dat zij de doelgroepen hierin optimaal kunnen ondersteunen. Ik voerde de eindredactie uit over de subsidieaanvraag die deze programmalijn mogelijk maakt.

Domeinbeschrijvingen voor het opleiden van bibliotheekprofessionals
Sinds het wegvallen van de klassieke bibliotheekopleiding groeit de noodzaak om bibliotheekprofessionals op een nieuwe manier klaar te stomen voor hun rollen en taken – zeker nu de moderne bibliotheek om een steeds breder palet aan competenties vraagt. Deze week verscheen daarom de notitie Domeinbeschrijvingen voor het opleiden van bibliotheekprofessional. Aanzet tot een toekomstbestendige brancheopleiding. Ik mocht de eindredactie verzorgen.

Koninklijke Bibliotheek · Dossier Digitaal burgerschap
Het digitaal vaardig maken en houden van de Nederlandse burger is een van de grootste maatschappelijke opgaven van het moment. In aanloop naar het Nationale Bibliotheekcongres van 2021 creëerde ik samen met mijn collega’s van de Koninklijke Bibliotheek het dossier Digitaal burgerschap. In dit dossier wordt dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belicht, met de relevantie voor bibliotheken als voornaamste focus.