Schrijven is een combinatie van creativiteit en discipline: zonder verrassende gedachten ontstaat er geen originele tekst, maar zonder vasthoudendheid aan deadlines en structuur komt die tekst nooit af. Die structuur creëerde schrijver Rascha Peper maar al te graag voor zichzelf, blijkt uit de aantekeningenboekjes die te vinden zijn in de archieven van het Literatuurmuseum. Ik boog me over Pepers ordendrift. Lees essay hier. Je vindt hier de andere essays die ik eerder voor het Literatuurmuseum schreef.

Gerelateerde posts:

De Lage Landen · Het oeuvre van Fleur Pierets
In het oeuvre van de Belgische schrijver en performancekunstenaar Fleur Pierets klinkt een diep verlangen naar een gelijkwaardige wereld door, waarin mannen en vrouwen op dezelfde manier door het leven kunnen gaan. Ik besprak haar werk in een literair profiel voor De Lage Landen.

IP | vakblad voor informatieprofessionals · Stiekeme leeswijzers
Allerlei symbolen en aantekeningen die in de kantlijnen van eeuwenoude gedrukte boeken te vinden zijn, kunnen ons veel vertellen over hoe boeken in die tijd werden gebruikt en gewaardeerd. Andrea van Leerdam deed er jarenlang onderzoek naar, en won er de Victorine van Schaickprijs mee. Ik interviewde haar voor IP | vakblad voor informatieprofessionals.

LKCA · Cultuurkrant · Segni Bernardina, ZID Theater
Segni Bernardina vervult een sleutelrol in het culturele leven van Bonaire, onder meer als oprichter van The Creative World, waar kinderen hun innerlijke creatieveling mogen ontplooien. Ik interviewde hem voor de Cultuurkrant van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Ook ging ik in gesprek met de directeur van het Amsterdamse ZID Theater over hun lokale aanpak.