Vandaag wordt Marga Minco honderd jaar. Wie de typische jaren negentig-foto’s van haar zeventigste verjaardag bekijkt, ziet daarop literaire grootheden als Bernlef, Vroman en Kouwenaar op een te kleine bank met een uit elkaar vallend stukje taart. Ik verbaasde me erover hoe Minco ook toen al een leven achter de rug had – en bovendien, zo weten we nu, nog een heel leven voor zich. Je vindt deze foto’s en mijn begeleidende essay op de website van het Literatuurmuseum. Verder vind je hier de andere essays die ik eerder voor het Literatuurmuseum schreef.

Gerelateerde posts:

De Lage Landen · Vrouwen uit de schaduw van de geschiedschrijving
Je zou misschien denken dat voor vrouwen weinig meer te bevechten valt: het kiesrecht is binnen, anticonceptie is legaal en arbeidsomstandigheden worden steeds meer gelijkgetrokken. Toch is er nog een wereld te winnen: die van het verleden. In hun recente werk laten schrijvers Connie Palmen, Iduna Paalman en Jente Posthuma zien dat de geschiedschrijving nog steeds om drastische revisie vraagt. Ik schreef erover voor De Lage Landen.

De Reactor · Gijs Wilbrink · De beesten
In De beesten, de debuutroman van Gijs Wilbrink, volgen we de jonge Isa terwijl ze verdrinkt in het bloederige verleden van haar Achterhoekse familie. Het resultaat is een razend spannende en originele roman, gevat in uiterst originele taal. Ik recenseerde het boek voor De Reactor.

DW B · Bregje Hofstede · Oersoep
Met haar nieuwste roman Oersoep probeert Bregje Hofstede door de ratio heen te breken en via drugs en seks het lichamelijke op de voorgrond te laten treden. Dat levert een weinig coherent boek op, waarin de echte reflectie pas tot het einde op zich laat wachten. Ik recenseerde de roman voor DW B.