Takis Würgers roman Stella deed in Duitsland behoorlijk wat stof opwaaien: het boek over Gestapo-misdadigster Stella Goldschlag, die honderden Joden verried, zou vooral laten zien dat jonge Duitse schrijvers de Tweede Wereldoorlog enkel gebruiken als fletse achtergrond waartegen ze hun verhalen zich laten afspelen. Die visie doet Würgers roman weinig recht, betoogde ik in NRC. Het complete artikel vind je hier. Je vindt hier alle recensies die ik voor deze krant schreef.

Gerelateerde posts:

LKCA · Cultuurkrant · Jaswina Bihari-Elahi
Kansengelijkheid: het klinkt prachtig, maar is het geen illusie? Cultuurwetenschapper Jaswina Bihari-Elahi vindt dat we meer oog moeten hebben voor de verschillende wegen die kinderen afleggen en de achterstand waarmee zij soms aan het leven beginnen. Ik interviewde haar voor de Cultuurkrant van het het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

DW B · Jantine Jongebloed · Soms wil ik een kind
Jantine Jongebloed schreef een boek over haar overpeinzingen richting de keuze om wel of geen moeder te willen worden. Ze neemt de lezer op sleeptouw langs al haar relevante én minder relevante gedachten, die zonder al te strenge redactie lijken te zijn opgediend. Ik recenseerde het boek voor DW B.

Poëziekrant · Philip Huff · Ik meld mij af, ik meld mij aan
In Philip Huffs debuutbundel Ik meld mij af, ik meld mij aan komen de voor hem kenmerkende thema’s terug: jeugdherinneringen die toch niet zo rooskleurig zijn als ze lijken. Waarom Huff besloot zich deze keer aan de poëzie te wagen, blijft tot het einde een raadsel. Ik recenseerde de bundel voor de Poëziekrant.