Poëzieweek 2024 · MUGzine · Gedichten over thuis

Van 25 tot en met 31 januari 2024 is het in heel Nederland en Vlaanderen Poëzieweek. Dit jaar is het thema ’thuis’. In dat kader is in alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland gratis het poëziemagazine MUGzine af te halen. Hierin zijn ook drie gedichten met dit thema van mijn hand te vinden. Een van de drie, Handgreepgeheugen, is hieronder te lezen.

Handgreepgeheugen

in mijn rug schuilt nog de herinnering aan het vorige matras
’s nachts zoek ik naar de coördinaten van de plek waar ik ooit lag
soms denk ik de kuil van mijn schouderbladen te voelen
het blijkt de bolling van jouw billen
we draaiden dit landschap drie keer om

op mijn hoofdhuid tintelt nog de vorige douchestraal
in mijn ogen wacht nog de eerdere afstand tot de televisie
in mijn pols huist de vanzelfsprekende handeling van het
opendraaien van het voordeurslot

ons handgreepgeheugen blijkt het meest hardnekkig
we grijpen voortdurend naar
de oude locatie van de vorken
de oude locatie van de pannen
de oude locatie van een vertrouwde hand

de eerste keer dat we goed grijpen
veren we op van schrik
de huid voelt anders aan dan eerst
ouder